sunnuntai 3. lokakuuta 2010

Pohdintaa

Syksy on saapunut totaalisesti tänne pohjoiseen. Olen käveleskellyt tai voisiko sanoa ennemminkin juoksennellut Ajoksen rantamaisemissa Perämeren rannalla parina päivänä ison valkean koiran kanssa. Olen jälleen kerran siis joutunut koiravahdiksi. Tätä koiraa ei passaa päästää irti enkä halua tavata toista koiranomistajaa sen kanssa ulkoillessa, sillä en ole varma, miten ystävällisesti kävelyttämäni dogo vieraisiin kanssani suhtautuu (sitä ei pitele mikään, kun se päättää lähteä ja se painaakin muutaman kilon enemmän kuin minä). Metsään mokoman kanssa ei ole menemistä, koska se on riistaverinen ja kulkee kuono tuulta vasten koko ajan nyt, kun hirvet on hätyytelty liikkeelle. Sitä paitsi hirvimiehet ovat karkottaneet minut koirineni metsästä. En halua tulla ammutuksi hirvenä - en halua tulla laisinkaan ammutuksi. Ja siitä voin olla varma, että jos osun lähelle ajoa, lähtevät sekarotuinen Mara ja pystykorva Pipsa taatusti mukaan. Voi miten ihana leikki onkaan meneillään, ne luultavasti ajattelevat. Siispä joudun hakemaan ulkoilureittini sieltä, missä saa taatusti olla rauhassa.
Nyt kun syksyn kirjat ovat meillä kahta lukuunottamatta valmiina, nekin odottavat vain kansia, niin olemme taittajan kanssa keskittyneet sähkökirjaan.
Kirjavälitys lähetti tässä parisen viikkoa sitten tietoa siitä, miten liittyä mukaan heidän e-kirjojen jakelujärjestelmään. Se vain oli niin kallis pienelle kustantajalle, että ohitamme sen tarjouksen toistaiseksi. E-kirjoja pitäisi myydä todella paljon, että ne kustannukset peittyisivät enkä ihan vielä jaksa uskoa e-kirjan valloittavan lukevaa joukkoa kokonaan. Olemme kokeilleen monen kokoisia taittopohjia e-kirjoille. Kirjat suositellaan tehtäväksi epub-formaattiin, mutta sekin on hankala ja työläs taitto ja jokaista taitettua kirjaa pitäisi myydä kymmeniä, jotta palkkakustannukset peittyisivät. Siksi olemme toistaiseksi päätyneet normaaliin pdf-formaattiin ja etsineet optimaalisen koon ajatellen lukulaitteita, mutta myös sitä, että teksti olisi helppoa lukea tietokoneen ruudulta. Näitä varten ei myöskään tarvita Adoben tarjoamaa ilmaista ohjelmaa, ellei nyt varsin halua sitä käyttää sähköisten kirjojen keräilyyn. Ostajalle kirja lähetetään sähköpostilla ja hinta tulee olemaan huomattavasti halvempi kuin paperikirja.
Tänä syksynä ovat lehdet kirjoitelleet e-kirjan tulevan vauhdilla ja syrjäyttävän Suomessakin nopeasti paperikirjat. En jaksa ihan vielä uskoa siihen. Itse en halua lukea kirjaa tietokoneelta tai lukulaitteelta kuin pakon edessä. Mutta myönnän lukulaitteen kätevyyteen mm. matkoilla. Kannat ohutta ja kevyttä laitetta käsilaukussa, mutta sinulla on melkoinen määrä luettavaa tekstiä laitteen sisällä. Käsikirjoitusten lukemiseen olen toisinaan laitetta käyttänyt, mutta jos tekstin heittää laitteeseen rtf:nä tai doc:na, sanat katkeilevat mistä sattuu eikä tekstiä välttämättä pysty suurentamaan tarpeeksi isoksi, jotta lukeminen olisi mukavaa.
Kustantajana on kuitenkin pyrittävä seuraamaan aikaansa ja kyettävä tarjoamaan mahdollisuutta hankkia e-kirjoja meiltäkin. Nämä kirjamme eivät kuitenkaan toistaiseksi tule leviämään kirjakauppoihin, koska meidän tulisi kyetä maksamaan aika monta tuhatta euroa Kirjavälitykselle siitä, että saisimme heidän palvelunsa käyttöömme. Netissä on joitakin e-kirjoja tarjoavia suomalaisia kauppoja, joiden toivon ottavan myös meidän e-kirjamme myyntiin. Aika näyttää, mikä on oleva paperikirjan kohtalo ja minkä verran e-kirja vie paperikirjalta myyntiä.
Sitä odotellessa otankin hyllystäni Marcela Serranon kirjan käteeni ja uppoudun pitkästä aikaa valmiiseen kirjaan.
Mukavia lukuiltoja pimenevän syksyn myötä teillekin.

toivoo Eija

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoinen ja ajankohtainen teema tämä e-kirja. Vaikka asia ei kirjallisuuspiireissä liene vielä kovinkaan in, on siihen kuitenkin varauduttava ja mielipidettäkin muodostettava. Meneillään on samansuuntainen prosessi, kuin haja-asutustalouksien jäteveden puhdistamoiden hankinnassa, joskin tyystin eri lähtökohdista. Valmistajat kilvan valmistavat ja myyntimiehet kalliilla myyvät, puoliväkisinkin, jos vastassa on itsenäiseen päätöksentekoon kykenemätön ymmärtämätön yksilö. Ei lukulaitteiden ja e-kirjojen tarvetta hevin ymmärrä, kun perinteiset ja nettikirjakaupat kirjastoja unohtamatta ovat painettuja kirjoja tulvillaan. Tarve on luotava, ja siitä on nyt kysymys.

    Tein pikatutkimuksen. Enemmistö lukijoista tuntuu näkevän varjoja e-kirjan tulevalla taipaleella, yltiöpäisimmätkin, laitevalmistajia ja niiden agentteja lukuun ottamatta. Muodostuu kaksi vastakkaista koulukuntaa, mikä tuskin tulee kenellekään yllätyksenä. Uskoakseni vain ani harvat jäävät kokonaan kylmiksi tässä taistossa.

    Ensimmäisen (emotionaalisen) koulukunnan mielestä kirjan tulee olla muutakin kuin sen sisältämä tarina. Itse kirjallakin on arvoa, monessa mielessä. Kirjoja on voitava keräillä, säilyttää, kosketella, katsella, tarvittaessa jopa alleviivailla ja lisäillä marginaaleihin. Lähtökohtaisesti nämä (usein vanhahkot) ihmiset ovat enemmän e-teknologian vihaajia kuin painetun kirjan rakastajia. Nämä näkevät sähköstä vain ikävät puolet, kuten sähköisku, sähkölasku jne.
    Toisen (rationaalisen) koulukunnan katsannossa tärkeää on sisältö, itse lukeminen, halpuus, helppo saatavuus, tilansäästö, vaihdettavuus. Äänekkään rungon muodostavat (nuoret) intomieliset e-friikit, joille useinkaan kirjan lukeminen ei ole niin tärkeää kuin BB:n katseleminen ja kaiken saaminen e-formaatissa. Näille sähkö on samaa kuin iphone, läppäri, ipod jne, eikä hinnalla ole väliä.

    Samat on aatteet kirjailijoillakin pikaotokseni pohjalta. On kuitenkin yksi kirjailija, Stephen King, jonka e-kirjan ihailu hipoo 100 prosenttia. Hänelle kirja esineenä ei ole minkään arvoinen, se on ainoastaan jakelujärjestelmä. Vain yhdessä suhteessa konventionaalinen kirja on e-kirjaa parempi; jos painettu putoaa WC-pönttöön, sen voi sentään kuivata ja jatkaa lukemista. Toisin käy e-kirjan kanssa.
    Harvinaisen hienosyistä ajattelua, mutta katsotaanpa tarinan taakse. King on yksi maailman luetuimpia ja tuotteliaimpia kirjailijoita, ollut jo 40 vuotta. Kun hän kautta maailman mainostaa e-kirjaa, on hyvin luultavaa, että monet kokeilevat ja markkinat vilkastuvat. Niin, eikä hän unohda painokkaasti mainita, että ylivoimaisesti paras siihen touhuun on Amazonin Kindle-lukulaite! Jos kerran kaikkien tuntema kauhukirjailija niin sanoo, on kai se Kindle sitten ostettava.

    E-kirja tulee lyömään itsensä läpi ennen pitkää, mutta ihan eri syistä, kuin nyt uskotaan. Ei e-kirjan erinomaisuuden eikä lukulaitteiden hienouden ansiosta, vaan nuorten ikäluokkien myötä yleensä e-asialle myönteiseksi muuttuvan asenneilmaston takia. Aikaa ei ehkä tarvita niin paljon, kuin siirryttäessä sosialismista markkinatalouteen, mutta samantyyppisestä konformismista on kysymys.

    Kirjastolaitos on ollut hyvin ajan hermolla siirryttäessä kohti e-yhteiskuntaa. Jos pahin toteutuu, painetun kirjaston hautajaisviikolla lahjoitetaan koko aineisto keräilijöille, duplikaatit poltetaan roviolla ja kunnantalon kellariin sijoitetaan jättiserveri, jolla on yhteydet kaikkialle e-kirjamaailmaan. Koko lainaustoiminta käy kätevästi sähköisesti ja koulu hankkii lukulaitteet, jotka annetaan koulun päätyttyä omiksi. Säästyy tilaa, työvoimaa, rahaa, aikaa ja askelia.
    Kansalliskirjasto siirretään kansallismuseoon kuolleitten kulttuurien osaston alaisuuteen tulevien sukupolvien ihmeteltäväksi kirjoitus-, monistus- ja painokoneiden jatkoksi.

    Toki toisinkin voi käydä.

    VastaaPoista