torstai 22. huhtikuuta 2010

LOMALLE...

Juuri äsken Lomamatkojen sivuille ilmestyi tieto: kone starttaa Kemin kentältä aikataulun mukaan lauantaiaamuna. Älkää siis hyvät immeiset hermostuko, jos vastauksia sähköposteihinne ei kuulu.
Ihanaa, pääsen valmiiseen ruokapöytään, saan istua ja olla muiden passattavana, jos niin tahdon, saan nukkua aamulla pitkään, ei tarvitse nähdä tietokonetta, ei vääntää tekstejä, jotka on yritetty omin voimin taittaa ja josta on kauheasti lisätyötä. Kun syksyn kirjoja aletaan toden teolla työstää, käännän joka ainoa käsikirjoituksen takaisin, johon on lisätty sisennykset tai johon on aseteltu säätöjä ja merkitty sivunumeroita tai tavutettu tai kappaleet on eroteltu tyhjillä riviväleillä. Niiden oikominen saattaa viedä monta tuntia, ilman että pääsee varsinaiseen työhön käsiksi. Eräs syksyn kirjoista, jonka jo ehdin heittää taitto-ohjelmaan oli tehty muutoin ok, mutta lähes sentin mittaiset sisennykset jäivät kirjaan, koska niitä ei saanut pois wordissa eikä taitto-ohjelmassa. Ja dialogeissa sellainen näyttää kammottavalta. En tiedä, miten sisennykset oli laitettu, mutta kun yhdestä muutit, toinen kohta venyi ties minne ja itku meinasi päästä.Siinähän olkoot. Eivätkö kirjailijat, jotka kirjoittavat, osaakaan lukea? Sivuillahan on ohjeet, millainen tekstin tulee olla, kun se lopulta tänne lähetetään. Sillehän on yksi ja sama, miten tarjolle lähetetyt on tehty, mutta hyväksytyt pitää olla ohjeiden mukaan tehty. Mutta loman jälkeen aion ollakin tiukkapipo ja lopetan turhan työn, sillä sitä on nykyisin ihan liikaakin.
Olen etsiskellyt nettisivuillemme uutta ilmettä - tekijää. Tämänhetkisen sivuston ylläpitäjän tarjous oli vaivaiset (!) 1200 euroa+alv. Sivustot ovat jäykät ja esim. etusivua ei pysty muokkaamaan siistin näköiseksi. Yleisilme saisi raikastua myös. Pari yhteydenottoa jo sainkin ja vaikka vaihtaisin kokonaan uuden ylläpitäjän asiakkaaksi, hinta jäisi puoleen tuosta ja jopa allekin. Tosin se tietää taas työtä aivan kamalasti, kun tiedot pitää siirtää toiseen sivustoon. Se tietää narinaa ja kitinää, kun saan jatkuvia huomautuksia: - Miksi minun kirjani ei näy, miksi minun nimeni ei näy listalla, miksi miksi miksi... Vuorokaudessani on 24 tuntia, joista huomaan istuvani koneen ääressä 7-8, lukevani tekstejä iltaisin pari tuntia ja pakkaavani lähteviä kirjoja siihen päälle. Omaa aikaa ei juuri jää ja siihen pitää tulla muutos. Ihan pakko, sillä kunto rapistuu, ystävät lakkaavat olemasta ja omat harrastukset ovat jääneet. Elämä ei voi olla työntekoa. Tämä kustannusala on vain sellainen, että kate on pieni, kirjaan uhrataan tuhottomasti aikaa ja sitten sitä myydään vaivaiset sata kappaletta, varsinkin jos kirjailija ei viitsi nähdä yhtään vaivaa markkinoidakseen sitä. Kun tietäisi, mikä kirja jää sataan, niin sitä ei kannattaisi edes tehdä, sillä muut saavat siitä omansa, mutta kustantaja vain taputukset. En olekaan innokas enää ottamaan sellaisen kirjailijan kirjaa kustannettavaksi, joka itse on passiivinen tai jonka kirja on todellakin jäänyt myynnillisesti +-nollaan, vaikka kirja olisi hyväkin.
Tästä jo huomaakin, että kuppi on loiskumassa yli ja tänne asti jaksoin, kun odotin tätä viikon reissua - että saan vain olla. Että olen olemassa ja elän itselleni enkä työlle pelkästään.
Kirjoittakaa hyvät ihmiset repäiseviä ja karmaisevia rikosromaaneja, niitä lukijat haluavat, niitä kirjastot ostavat.
Ja nyt minä lähden nukkumaan, tämän päivän pituudeksi tuli vain kymmenen tuntia.

Loman odotuksin

Eija

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa hienolta, nautihan Eija ansaitsemastasi lomasta! Minä täällä väännän Samueliin viimeisiä kieliopillisia säätöjä ja rytmityksiä... ja lupaan pyhästi laittaa tavaran tulemaan sellaisessa muodossa ettei siitä tulisi turhaa lisätätyötä.
    Toni Aho <-- yksi (mahdollinen) syksyn julkaisijoista

    VastaaPoista
  2. Leppoisaa lomaa Eijalle - älä ota YHTÄÄN käsikirjoitusta mukaan.
    On aivan oikein ja reilua vaatia kirjoittajia tekemään oma osuutensa loppuun asti, sekä tekstin valmistamisessa että opuksen tunnetuksi tekemisessä. Ja kustantajan energiaa on tosiaan hyvä säästää muuhun kuin hankaliin kotisivuihin - mahtaisiko joltakulta löytyä hyviä vinkkejä tai kokemuksia toimivista palveluntuottajista?
    Aurinkoisia lomapäiviä ja lempeitä iltatuulia matkaajalle!

    VastaaPoista