tiistai 15. kesäkuuta 2010

TARPEELLINEN TARVEPAINATUS TAI SITTEN EI

Jatkuvasti kehittyvän tekniikan myötä myös kirjankustantaminen on murroksessa. Kirjan elinikä on supistunut vuosi vuodelta. Kirjakohtainen menekki on laskenut ja tittelimäärät kasvaneet vuosittain. Tämä panee myös kirjailijan kustantajan kera ponnistelemaan saadakseen kirjansa esiin. Kirjatulva alkaa olla jo niin suurta, että uusi kirja on nopeasti vanha.
Print on demand eli tarvepainatus onneksi antaa mahdollisuuden pitää kirjaa myynnissä ilman varastoa. Usa:ssa tarvepainatus on jo arkipäivää. V. 2008 siellä julkaistujen On Demand-nimikkeiden määrä oli jo suurempi kuin perinteisellä tavalla painettujen kirjojen. Trendi Suomessakin on ollut, että nimikemäärät kasvavat, mutta painosmäärät pienenevät. Tarvepainatuksessa kirja ei ole koskaan loppuunmyyty ja näin kirjan elinkaari pitenee. Silti kaikki jakelukanavat ovat käytössä. Lisäksi tarvepainatus on ympäristöystävällistä. Varastossa pyöriviä vuosien vanhoja kirjoja ei tarvitse makuloida, säästyy varastotilaa, säästyy varastovuokria, säästyy raaka-aineita ja rahaa, koska varasto on digitaalisessa muodossa.
Tarvepainatuksessa kustantaja tuottaa kirjan tiedot annetun formaatin mukaisena. Me olemme lähes alkumetreiltä lähtien hakeneet mahdollisimman kannattavaa toimintatapaa ja ainoa oikea suunta on paperisten kirjojen osalta Prin On Demand. Juvenes Pritin verkkokaupasta löydät sellaisia kirjojamme, joista osa on jo loppuunmyyty. Juvenes niitä kuitenkin toimittaa tilauksesta. Kirjan saa postitse tai sen voi noutaa sovitusti Juveneksen kirjakaupasta Tampereelta. Lisäksi Kirjavälityksen ja Hansa Printin tarjoama uusi toimintatapa on mieleinen. Kirjan tiedot ladataan tietyn kanavan kautta Kirjavälityksen tiedostoihin, josta ne menevät Hansan digitaaliseen varastoon. Kun kirjakauppa tai kirjasto tilaa kirjaa Kirjavälityksen kautta, Kirjavälitys "painaa nappia" ja Pod-kirjaksi tallennettu kirja (yksi tai useampia) on painettuna Kirjavälityksellä yleensä 2:n työpäivän kuluessa, josta se lähtee välittömästi tilaajalle. Näin kustantamon ei todellakaan tarvitse miettiä, kannattaako ottaa lisäpainosta makaamaan varastoon, kun alkuperäinen painos on myyty loppuun. Pod-kirja on aina pehmeäkantinen, koska kovakantisen kirjan yhden kappaleen hinta nousee niin kovaksi, ettei sitä osta kukaan.
Koska kirjan myynnin ennustaminen on vuosi vuodelta vaikeampaa tarvepainatus vähentää riskiä, pienentää varastoja, parantaa saatavuutta ja lisää myös kustanteen tulosta.
Jotkut ovat tätä kehitystä vastaan, mutta ainakin minä olen ottanut sen ilolla vastaan. Tällä hetkellä meillä on meneillään niin pod-kirjojen tallennus uuteen palveluun kuin e-kirjojenkin muokkaus. Tekniikan edessä vain pitää olla nöyrä. Me nimittäin taittajan kanssa etsimme formaattia e-kirjoille. Yleisesti suositellaan epub-tiedostomuotoa, mutta se vaatii kokonaan uuden taiton aikaa vievällä tavalla. Ja kirjaan käytetty aikahan nostaa hintaa. Lisäksi mahdollisia formaatteja on muitakin, mutta koska lukulaitteita on myös eri merkkisiä ja eri formaatteja tukevina sellaisena sillisalaattina maailmalla, niin päätimme yksinkertaisuuden vuoksi muokata e-kirjat pdf-muotoon. Silloin työstämme vain muutamia yksityiskohtia painoon menneestä formaatista ja saamme hyvän e-kirjaformaatin, joka ainakin Adoben ilmaisessa lukuohjelmassa näytti hyvältä. Yksikään e-kirja ei lukulaitteessani näytä hyvältä (olen ladannut siihen meille tulleita käsikirjoituksia sekä joitakin ilmaisia e-kirjoja). Joudun zoomaamaan tekstin isommaksi, koska en muutoin näe lukea. Ehkä minun olisi pitänyt ostaa paljon isompi laite ja oikeasti nähdä laitteet luonnossa eikä tietokoneen ruudussa nettikaupassa. Rivit juoksevat mukavan epäsäännöllisen näköisesti, sillä e-kirjaa ei saa tavuttaa. Lukulaite kun ei ymmärrä tavutusta. Välillä nämä tekniset asiat tuntuvat ylipääsemättömiltä ja turhauttavat, mutta eteenpäin vain mennään. Torstaina ryhdytään uuden nettisivun tekoon, joten vanhat sivut eivät päivity hetkeen. Jonkin aikaa lukulaitetta käyttäneenä, en suostu koskaan lukemaan valmista romaania lukulaitteelta vaan haluan kirjani kirjana - paperisena kirjana. Lukulaite on minulle vain työkalu, josta en todellakaan lempikirjailijoideni teoksia haluaisi lueskella.

Juhannusta odotellen

Eija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti