torstai 13. lokakuuta 2011

Tulevaa odotellen, tätä päivää eläen

Kohta taas koittaa viikonloppu, jolloin kirjojen ystävät ovat koolla. Ensimmäistä kertaa myös Nordbooks osallistuu Helsingin messuille yhdessä useiden muiden pienkustantajien kanssa. Toivon, että kauppa käy, että tarjolla olevat kirjamme löytävät lukijoille.
Itsekin lähden tällä kertaa käymään messuilla, sillä koskaan aiemmin en ole Helsingin kirjamessuilla ollut. Paikka on täältä katsottuna liian syrjässä. Lentoliput ja junaliput eivät ole ilmaisia. Nyt järjestelin tulemistani jo hyvissä ajoin. Sairaanhoitajasisareni sai järjesttettyä koko viikonlopun vapaaksi, joten puksuttelen yöjunalla Hämeenlinnaan, aamupalan jälkeen hyppäämme autoon ja kuskiksi on lupautunut hänen miehensä. Näin sitten pääsen mukavasti perjantaina katsastamaan nämä messut. Lauantai on pyhitetty hyvälle ruualle ja Hämeenlinnan teatterille. Tuntuu kuin lomaa odottaisi ja pieni lomahan se onkin. Irtiotto siitä arjesta, jossa elän.
Syksyn kaikki kirjat ovat lähestulkoon ilmestyneet, pari vielä painossa. Aloittelin juuri oikolukua alkuvuodesta ilmestyvään kirjaan ja Tiina työstää toista hyvässä vauhdissa. Sain jopa aloiteltua omaakin tarinaa, joka jauhaa kipeästi mielessä. Jos ei muuta ehdi, niin runko ja pääkohdat on pakko kirjata ylös. Muutoin ajatus ei anna rauhaa.
Pitkin syksyä on tullut todella hyviä käsikirjoituksia, valmiita ja hienosti kirjoitettuja, joita on ollut mukava lukea, mutta kun niitä tulvii joka tuutista, niin välillä pakkaa stressaamaan, kun ei ehdi tarpeeksi nopeasti lukea ja kirjailijat jo kyselevät, missä mennään.
Sattui taas kerran sellainenkin tapaus, että kun soitin eräälle henkilölle, onko hän vielä halukas julkaisemaan tekstinsä, ja lähetettyäni hänelle sopimuksen allekirjoitettavaksi, hän lähettelee sähköpostiin kysymyksiä kirjan työstöstä. Vastasi, että oheistan, kunhan sopimus palautuu. Huomioni olin kirjannut lukiessani ylös, kuten teen aina, mutta eräästä kokemuksesta viisaampana, en ala ohjeistaa enää ketään, ennen kuin sopimus on palautunut. Tänä syksynä ilmestyi eräältä kustantamolta kirja, jota työstettiin etukäteen, annettiin ohjeita kirjailijalle tiettyjen kohtien uudelleen kirjoittamiseksi. Kunnes sitten huomasin, että hei mehän emme ole saaneet sopimusta takaisin. Soitin kirjailijalle, joka vastasi minulle, että hän sai juuri sopimuksen toiselta meitä vähän isommalta kustantamolta.Sori vaan ja anteeksi. Hän oli käyttänyt minua työjuhtana. Hain sitten kirjan ilmestyttyä sen kirjastosta ja kas kummaa, sielläpä nuo tietyt kohdat on korjattuna ja kirjoitettuna juuri niin kuin olin opastanut. Meinasin kerätä sähköpostit ja painella lakimiehelle, mutta ajattelin sitten, että olkoon mokoma, mutta toisaalta säilytän paperisena nuo postit, jos vaikka joskus tulisi rahapula ja lähtisin peräämään palkkaa työstäni. Nyt olen varovainen. Työtä kun on ilman siipeläisiäkin. Siksi meiltä ei enää koskaa tule yksityiskohtaisia neuvoja, ellei minulla ole sopimuspaperi nenän alla. Mutta - ainahan saa yrittää.

Tänä syksynä meillä on monta todella hyvää kirjaa, jotka eivät häpeä isompien kustantamojen kirjoja. Sanoisin jopa, että ovat parempia kuin jotkin isojen uutuuskirjat. Ja näistä erinomaisista kirjoista kannattaa mainita Pertti Kultalahden Kuilun partaalla, Jani Tapolan Roolipeli, Katja Almin Keijuleikki, Jussi Wahlgrenin Taivaanrannan perillinen ja kaikki nuo muutkin. Yksikään ei häpeä isompien rinnalla. Joten nostakaa rinta röyhylle ja hymyilkää. Toivon vain, että nuo kirjat löytäisivät lukijoille.

Menkää hyvät ihmiset käymään messuilla ja vierailkaa myös meidän osastollamme ja tutustukaa pienkustantajien tarjontaan. Osasto on 7 b58. Siellä saatat mahdollisesti tavata myös nordbooksilaisia kirjailijoita.

Eija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti